שם המורכב מן המילים 'אבי' – שהוא אב, אבא, ו'גיל' שהיא צהלה ושמחה, ושזורים בו יחדיו כובד ראש ועליזות.
אביגיל היא גם דמות מקראית של אשה אסרטיבית ומרשימה אשר היתה נשואה בתחילה לנבל הכרמלי (מן הכרמל) ואחר כך לדוד המלך עצמו, וילדה לו את בנו דניאל. היא זוכה למחמאות מן המספר המקראי אשר מכנה אותה:
אביגיל העיזה באופן יוצא דופן לתקופתה, לעמוד בפני דוד באומץ על-מנת להגן על בעלה ועל בני ביתה. דוד התרשם ממנה והודה לה על כך שהצילה אותו מהרג מיותר. לאחר מות בעלה נשא אותה לאשה. במפגש בין דוד המלך ואביגיל אמר לה דוד:
בתפילה הנאמרת בטקס זבד הבת המסורתי הספרדי לכבוד הולדת בת, אביגיל היא אחת משבע הנשים המקראיות המוזכרות כדמויות מופת ראויות לחיקוי:
"מִי שֶׁבֵּרַךְ אִמּוֹתֵינוּ שָׂרָה וְרִבְקָה, רָחֵל וְלֵאָה וּמִרְיָם הַנְּבִיאָה וַאֲבִיגַיִּל וְאֶסְתֵּר הַמַּלְכָּה בַּת אֲבִיחַיִּל, הוּא יְבָרֵךְ אֶת הַיַּלְדָּה הַנְּעִימָה הַזֹּאת וְיִקָּרֵא שְׁמַהּ ______ [פלונית בת פלוני ופלונית]. בְּמַזָּל טוֹב וּבִשְׁעַת בְּרָכָה, וִיגַדְּלוּה בִּבְרִיאוּת, שָׁלוֹם וּמְנוּחָה, וִיְזַכֶּה אֶת אָבִיהָ וְאֶת אִמָּה לִרְאוֹת בְּשִׂמְחָתָהּ וּבְחוּפָּתָהּ, בְּבָנִים וּבְבָנוֹת [הנוסח המקורי: בבנים זכרים], עוֹשֶׁר וְכָבוֹד. עוֹד יְנוּבוּן בְּשֵׂיבָה, דְּשֵׁנִים וְרַעֲנַנִּים יִהְיוּ, וְכֵן יְהִי רָצוֹן וְנֹאמַר אָמֵן."
אביגיל נוספת הידועה מן המקרא היא אחותו של דוד המלך, המוזכרת כאשר נמנית השושלת של יהודה בן יעקב אבינו. אביגיל נישאה ליתר הישמעאלי (הנקרא במקום אחר גם 'יתרא הישראלי') וילדה לו את עמשא (דברי הימים א', ב' 16-17). אותה האשה מוזכרת במקום אחר בשם ובייחוס שונה מעט – אביגָל בת נחש (שמואל ב', י"ז 24).