לחץ כדי לסגור את החיפוש

מאגר השמות

חפש שמות לפי אות

אגם

משמעות השם היא מקווה מים שוקט. המילה 'אגם' אינה מופיעה במקרא כשם, אלא כמקור מים והיא מוזכרת בפסוק:

"הַהֹפְכִי הַצּוּר אֲגַם מָיִם" (תהילים קי"ד 8).

בפסוק זה מתואר האל כמי שביכולתו להפוך סלע (=צור) למים. שם זה מסמל שלוה, טוהר ורוגע, וכן התחברות אל היסודות הראשוניים של העולם ושל הבריאה – המים.

המים מסמלים במקורות יהודיים רבים מקור של ברכה ושל חיים. יתר על כן, סמל החיים מתרחב וכולל בתוכו גם את תורת החיים והמים מסמלים גם את מקור הנביעה של התורה, כמאמר המדרש: "אין מים אלא תורה". יש הטוענים כי העולם כולו נברא ממים, ומעשהו העיקרי של האל היה

"וַיַּבְדֵּל בֵּין הַמַּיִם אֲשֶׁר מִתַּחַת לָרָקִיעַ וּבֵין הַמַּיִם אֲשֶׁר מֵעַל לָרָקִיעַ" (בראשית א' 7).

לפיכך מסמלים המים גם ראשוניות ויצירה.

המים בתיאולוגיה היהודית משמשים ככלי של שכר ושל עונש, בכך שמתן הגשמים או עצירתם, ובהתאמה – צמיחתו של היבול, תלויים בשאלה אם עם ישראל מקיים את המצוות או עובד אלוהים אחרים, כמפורש בפרשיה השנייה של 'שמע ישראל':

"וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ אֶל מִצְו‍ֹתַי… וְנָתַתִּי מְטַר אַרְצְכֶם בְּעִתּוֹ, יוֹרֶה וּמַלְקוֹשׁ, וְאָסַפְתָּ דְגָנֶךָ, וְתִירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ…. וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ. הִשָּׁמְרוּ לָכֶם, פֶּן יִפְתֶּה לְבַבְכֶם וְסַרְתֶּם וַעֲבַדְתֶּם אֱלֹהִים אֲחֵרִים… וְחָרָה אַף אֲדֹנָי בָּכֶם וְעָצַר אֶת הַשָּׁמַיִם וְלֹא יִהְיֶה מָטָר, וְהָאֲדָמָה לֹא תִתֵּן אֶת יְבוּלָהּ…" (דברים י"א 13-17).

למרות שנוהגים להתיז מים בחג השבועות, דווקא חג הסוכות הוא חג המים היהודי. במשנה כתוב כי בחג הסוכות "נדונים על המים" (מסכת ראש השנה, פרק א' משנה ב'). כלומר, בחג הסוכות הוא חג האסיף, בזמן שנאסף היבול מן השדה והחקלאי ממתין לשנה הבאה בתקווה שתהיה שנה ברוכה, אז מתקיים מעין 'משפט אלוהי' על שאלת המים – האם השנה הבאה תהיה ברוכה וגשומה או שנת בצורת ומצוקה? בשל סיבה זו נהגו בתקופת בית המקדש לציין בחג הסוכות את טקס "ניסוך המים" מדי בוקר, כאשר תהלוכת כהנים מלווה בעולי רגל הביאה מים בספל מיוחד ממעיין השילוח ויצקה ממנו על המזבח "כדי שיתברכו גשמי שנה". בערבים היו ממשיכים בחגיגות נגינה גדולות, מלוות בהדלקת מנורת הזהב בבית המקדש, שנקראו 'שמחת בית השואבה' ועליהן נאמר: "מי שלא ראה שמחת בית השואבה – לא ראה שמחה מימיו".

בקוראכם לבנכם או בתכם 'אגם' על שם המים ומקור החיים והברכה שבתוכם אתם מאחלים להם חיים של תורה, של שמחה, של חגיגה, של פרנסה טובה, של יצירה, של שלוות נפש ושל ראיית ברכה בעמלם.

מעוניינים לתמוך בעתים?

תרומה להמשך פעילות העמותה
contact